2010. október 5.

 


 

A hideg idő beköszöntével és a tél közeledtével az egyik legaktuálisabb szociális kérdés, a hajléktalanok helyzete. A témát még aktuálisabbá tette, hogy néhány hete megjelent a Belügyminisztérium honlapján egy jogszabálytervezet, mely az épített környezet alakításáról és védelméről illetve a területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvényeket módosítaná. A tervezet értelmében a közterületek nem rendeltetésszerű használata szabálysértéssé minősíthető lenne.

 

A szöveg általános indoklása külön kiemelte a hajléktalanokat, tudniillik, hogy az ő utcán élésük és alvásuk az, ami biztosan kimeríti a közterület nem rendeltetésszerű használatának tényállását. Ez a külön célcsoport-megjelölés nagy felháborodást keltett sokakban: jogvédők, újságírók, civil szervezetek tiltakoztak szinte azonnal.

Talán épp az óriási felháborodás eredményeképpen néhány héttel a megjelenése után, minden kommentár nélkül, szeptember 30-án eltűnt a BM oldaláról a szöveg. Annál is inkább, hogy a szöveg eltűnése még egyáltalán nem biztos, hogy visszavonását jelenti.

Következő adásunkban Civil szervezetek, egy volt hajéktalan és egy alkotmányjogász is elmondja véleményét a belügyminisztériumi javaslatról, az ellátórendszerről, a hajléktalanok életéről, kiugrási lehetőségekről és alternatív megoldási javaslatokról.


Műsorvezető: Szabó Zoltán

merites@civilradio.hu


 

A bejegyzés trackback címe:

https://merites.blog.hu/api/trackback/id/tr422336734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása