Ajánló - 2010. augusztus 24.

 


 

Augusztus 19-én hatályba léptek az új kormány közrendvédelmi intézkedései.

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott közbiztonsági csomag a jelenleginél szigorúbb büntetéseket tartalmaz.

A szigorítás érinti a kisebb értékű lopásokat és rongálásokat, a magánlaksértéseket, a hatóságoknál tett hamis bejelentéseket. Büntetőjogi tényállás lett a betiltott társadalmi szervezetek tevékenységében való részvétel és szabályozták a tettenérés fogalmát is. A módosítások érintik a bíróságok munkáját is. Augusztus 19-től már fiatalkorúakat fiatalkorúakat is lehet elzárással büntetni. A csomagnak főleg ezt a részét támadják sokan.

Helyes-e egy fiatalkorút akár csak 30 napra is lecsukni? Helyes-e, hogy az ítélkezési tapasztalattal még nem rendelkező bírósági titkárok is ítélkezhetnek?

A kérdésekkel és az egész csomaggal kapcsolatban a műsorban megszólal Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakértő, Finszter Géza az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa és a Magyar Helsinki Bizottságtól Tóth Balázs és Neszmélyi Emil büntetőjogász.

Megszólal továbbá egy fiatalember is, akit néhány éve graffitizésért kaptak el rendőrök. Ha a most hatályba lépett módosítások már akkor is éltek volna, ő ezért 30 napi elzárást is kaphatott volna. Ő vajon mit gondol, ettől abbahagyta volna a falfestést?

Műsorvezető: Szabó Zoltán

merites@civilradio.hu


 

A bejegyzés trackback címe:

https://merites.blog.hu/api/trackback/id/tr122233639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása