2011. március 23-i adás

letöltés lent...


 

                         

A Merítés legutóbbi adásában egy történetet hallhattak egy idős párról, Balogh Jánosról és feleségéről. Néhány éve Judit néni és János bácsi elhatározták, hogy eladják a lakásukat holtig tartó haszonélvezet mellett, így szert téve némi nyugdíj-kiegészítésre. Végül nagyon rosszul jártak: ha múlt vasárnap nem költöznek át az idősek otthonába, másnap kilakoltatták volna őket...

 

Látogatás János bácsiéknál

A műsorhoz az első felvételek még János bácsiék lakásában készültek. Örömmel fogadtak és hálásak voltak azért, hogy foglalkozunk a történetükkel. Az otthonos hangulatú és szépen rendben tartott lakás nappalijában ültünk le beszélgetni. János bácsi kérdés nélkül elkezdte a történetet. Judit néni figyelt és időnként kiegészítette férjét.

A történet 2005-ben kezdődött. János bácsiék - miután már elhatározták, hogy eladják a lakásukat - egy régi baráton keresztül megismerkedtek egy holland-magyar állampolgárságú vállalkozóval, aki felajánlotta, hogy féláron megvenné tőlük az ingatlant, cserébe pedig életük végéig ott lakhatnak. Ez János bácsiék elképzelésivel egybevágott, úgyhogy megállapodtak.  A szokásoknak megfelelően a vevő hozta az ügyvédet. Az ügyvéd pedig a kész szerződést, melynek a 6. pontja szerint "Az ingatlant az Eladók holtuk napjáig lakáshasználóként birtokukban tartják". A megbeszélt hatmilliós vételár is szerepelt a szerződésben, Judit néni és János bácsi így nyugodt szívvel, aggdalom nélkül írták alá azt.

      
  János bácsiék még a lakásban

 

A történetben a szerződés idézett része kulcsfontosságú. János bácsiék és sokan, akik még ismerik a történetüket, ma már úgy gondolják, egyebek mellett ehhez a mondathoz köthető mai helyzetük. Az e szavakkal leírt joguk ugyanis a lakás tulajdoni lapján nem lett rögzítve. Míg ha a megfogalmazás tartalmazza a "holtig tartó haszonélvezet"-et, az automatikusan rákerül a tulajdoni lapra. Így tehát jogilag az idősek teljesen védtelenné váltak. Minden adásvételi szerződést készítő és ellenjegyző ügyvédnek kötelessége a szerződés tartalmáról felvilágosítást adni mindkét félnek. Amint azt a Baloghék szerződését készítő ügyvéd nem rég egy telefonbeszélgetésben bevallotta, annak idején erről a bizonyos 6. pontról nem esett szó...

 

A jelenlegi tulaj és a kiköltözés

Az elmúlt lassan hat évben összesen öt tulajdonosa volt az ingatlannak. Az ötödik, jelenlegi tulaj és ügyvédje már hónapok óta el akarták érni, hogy János bácsiék kiköltözzenek. Március 21-i hatállyal született is egy bírósági végzés a lakás kiürítéséről. Felmerülhet a kérdés: hogyan lehetséges ez a kilakoltatási moratórium alatt? Van egy kivétel: ha a lakás tulajdonosának nincs hol laknia, mindaddig, míg a tulajdonában lévő ingatlanát lakják, a bíróság elrendelheti a kilakoltatást. A jelenlegi tulajdonos pedig erre hivatkozott. A határidőből pedig ügyvédje minden kérés ellenére sem volt hajlandó engedni még 10 napot sem.

Az idősek a kilakoltatást megelőzve, március 20-án vasárnap kiköltöztek a lakásukból, amiben majd 57 évet éltek együtt. Azóta a lakásban és körülötte semmiféle mozgás nincs. Sem beköltözés nem történt, sem átalakítás, felújítás nem kezdődött. Pedig a tulajdonosnak elvileg eddig nem volt hol laknia. Így hát óhatatlanul felmerül, hogy a kilakoltatás jogalapja esetleg hamis volt...

Elvileg persze a jelenlegi tulajdonos és ügyvédje nem tehetnek semmiről, hiszen minden ingatlan adás-vételnél a földhivatali nyilvántartás a mérvadó; a tulajdoni lap szerint pedig ez egy üres lakás volt. Érdekességképpen viszont hozzá kell még tennünk, hogy a jelenlegi tulajdonos úgy vette meg a lakást, hogy egyszer sem járt benne személyesen.

     
 Baloghék már az idősek otthonában Jeneiné dr. Rubovszky Csilla alpolgármesterrel


Jószándékú embereknek köszönhetően János bácsi és Judit néni végül nem kerültek utcára – volt hova menniük. Az önkormányzat felajánlott nekik egy kislakást a kerületi idősek otthonában. Jelenleg az idősek feljelentése nyomán rendőrségi nyomozás folyik az ügyben, aminek a végén remélhetőleg kiderül, van-e és ha igen, akkor ki vagy kik a felelősei a történteknek.

 


 

A műsorban János bácsiékon kívül megszólaltak még:

  • Jeneiné dr. Rubovszky Csilla - V. kerületi alpolgármester
  • dr. Kővári Béla - ügyvéd
  • Takács Ferenc - János bácsiék lelkiismeretes segítője

 

Műsorvezető: Szabó Zoltán

merites@civilradio.hu

 


Letölthető anyagok:

 


 

Teljes műsor - mp3 >>>


  A teljes beszélgetés János bácsiékkal - wma >>>


Beszélgetés Jeneiné dr. Rubovszky Csillával - wma >>>


Beszélgetés dr. Kővári Béla ügyvéddel - mp3 >>>



 

 


 

Az adásvételi szerződés >>>



 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merites.blog.hu/api/trackback/id/tr892779718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása