2010. szeptember 21-i adás

letöltés lent... 


 

  

2001. szeptember 11. után az USA és  mögé felsorakozva az egész nyugati civilizáció a szélsőséges iszlám terrorszervezetek felszámolását tűzte ki célul. E tevékenység fő csapása az afganisztáni tálib erők felszámolása lett. Hamarosan ENSZ jóváhagyással a NATO tagországok megtámadták Afganisztánt, hogy megdöntsék a terrorszervezeteknek otthont biztosító tálib vezetést és hozzákezdjenek egy demokratikus állam kiépítéséhez.

 

A műveletek megkezdése óta eltelt kilenc évben többször sikerült kisebb-nagyobb mértékben visszaszorítani a tálibokat, az ellenállók ugyanakkor újra és újra felerősödnek, új taktikákat választanak, biztosabbak a bombakészítésben. Szakemberek szerint 2010. az egyik legrosszab év a misszió kezdete óta. Baghlan tartomány, ahol a magyar tartományi újjáépítési csoport is dolgozik az egyik legveszélesebb biztonsági helyzetű terület, melynek nagy területét a tálibok uralják. Itt történt a két magyar katona halálát okozó augusztus végi gerillatámadás.

 

Az eset kapcsán sokakban felmerült a misszió sikerének és egyáltalán értelmességének a kérdése. Meddig tart még? Hogy lehet vége? Megfelelőképpen lett-e felépítve? Mi a helyünk nekünk magyaroknak e harcban?

A kérdések megválaszolásához ismernünk kell  Afganisztán belpolitikai helyzetét és történelmét, a tálibok gondolkodásmódját, a NATO-t, mint szövetségi rendszert, a katonák kiképzését, Amerika Közel-Kelet politikáját... De ugyanígy látnunk kell a háttérben sokszor mozgatórugóként működő kábítószerkereskedelmet és a maffiát.

Műsorunkban, ha nem is kimerítően, de amennyire két órába belefér, e témákat igyekeztük körbejárni és e kérdésekre kerestük a választ. A stúdióban egy volt kommandóssal, Tarjányi Péter biztonsági szakértővel, Wagner Péterrel a Külügyi Intézet Közel-Kelet és iszlám szakértőjével és egy katonai-politikai blog szerkesztőivel beszélgettem.

 

 

 


Letölthető anyagok:

 


 Teljes műsor (01:57:59 - 214 MB)


  Beszélgetés Tarjányi Péter biztonsági szkértővel (01:12:25 - 132 MB)


Beszélgetés Wagner Péter Közel-Kelet szakértővel (00:54:36 - 99,9 MB)


Beszélgetés a katpol.blog.hu szerkesztőivel (00:34:32 - 63,2 MB)



 

Cikkek >>>


A CIMIC kézikönyve - pdf >>>


A fejlesztési együttműködés magyar eredményei - pdf >>>


 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merites.blog.hu/api/trackback/id/tr822314580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása