2010. augusztus 24-i adás

letöltésés lent... 


 

          

Augusztus 19-én hatályba léptek az új kormány közrendvédelmi intézkedései. A módosítások érintik a kisebb értékű húszezer forint értéket meg nem haladó lopásokat és rongálásokat, a magánlaksértéseket, a hatóságoknál tett hamis bejelentéseket valamint büntetőjogi tényállás lett a feloszlatott társadalmi szervezetek tevékenységében való részvétel. De szabályozták a tettenérés fogalmát és lehetővé vált fiatalkorú elkövetők rács mögé küldése. Az új szabályozások érintik a bíróságok munkáját is.

A csomagot sok kritika érte azóta, hogy beterjesztették a mai napig is. A kifogással élők főként a fiatalkorúak elzárását, a bírósági titkárok jogkörének kiterjesztését és feloszlatott társadalmi szervezetekkel kapcsolatos szabályozást tartják problémásnak.

A műsorban e problémásnak mondott pontokat próbáltuk körbe járni.

    

Helyes-e egy fiatalkorút akár csak harminc napra is lecsukni? Helyes-e, hogy az ítélkezési tapasztalattal még nem rendelkező bírósági titkárok is ítélkezhetnek? Be lehet-e tiltani az alakzatban vonulást vagy a fehér ing felett hordott fekete mellényt?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 

  

A több fórumon is felmerülő kérdésekkel és az egész csomaggal kapcsolatban megszólalt Herczog Mária szociológus és gyermekvédelmi szakértő, Finszter Géza az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa és Neszmélyi Emil büntetőjogász valamint a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője Tóth Balázs. A Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért a csomag beterjesztését követően közösen írásban fogalmazták meg véleményüket és kritikájukat a módosítással kapcsolatban. A vele folytatott beszélgetés vezérfonalát is ez adta.

A műsor végén pedig hallhatnak majd egy fiatalembert is, akit hat-hét éve bevittek graffitizésért. Ha a most hatályba lépett módosítások már akkor is éltek volna, ő ezért 30 napi elzárást is kaphatott volna. Hogy látja ő most felnőttebb fejjel az akkoriakat? És ami a legfontosabb: mit gondol, mi történt volna volna, ha lecsukják akár csak két hétre is?

 


Letölthető anyagok:

 


 Teljes műsor (01:56:44 - 213 MB)


  Beszélgetés Finszter Géza kriminológussal (00:22:11 - 40,6 MB)


Beszélgetés Herczog Mária szociológussal (00:30:43 - 56,2 MB)


Beszélgetés Tóth Balázzsal (Helsinki Bizottság) (00:52:25 - 95,9 MB)


Beszélgetés Neszmélyi Emil büntetőjogásszal - Vass Viki (00:14:53 - 27,2 MB)


 Beszélgetés egy volt graffitissel (00:19:25 - 8,99 MB)


A változások összefoglalása - Gáspár Csilla (00:04:10 - 9,56 MB)


 

 

Cikkek >>>


A módosító csomag szövege - pdf >>>


A változások összefoglalása - doc >>>


A Gyermekek jogairól szóló ENSZ Egyezmény (New Yorki Egyezmény) - pdf >>>


A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ közös véleménye - pdf >>>


 

A bejegyzés trackback címe:

https://merites.blog.hu/api/trackback/id/tr402256186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása