Ajánló - 2010. július 27.

Megosztás

 


 

Felmérések szerint Magyarországon többszázezren nem értik, amit olvasnak, emiatt nem is nyújt nekik semmiféle élményt az olvasás. Gondot okoz szerződések, használati utasítások megértése, önéletrajz írása, így az élet sok területén nehezen állják meg a helyüket.

 

Sokan vannak a klasszikus értelemben vett funkcionális analfabéták - vagy ahogy az elmúlt években egyre többször mondják: funkcionális illterációval élők.

A jelenségnek természetesen vannak különböző szintjei, melyek nagyban meghatározzák az egyén társadalmi érvényesülését. Nem csak a közoktatásban való további érvényesülés esélytelen, de a hétköznapi életben való boldogulást segítő információk megértése is nehézségekbe ütközik. Mindez pedig magával vonja, hogy a munkaerőpiacon is hátránnyal indulnak.

Milyen okok húzódnak meg a háttérben? Talán az olvasás és írás oktatásával vannak problémák? Esetleg a TV, a rádió és az internet is hibáztatható?

És ha már internet: Árt vagy használ az olvasási képességeinek?

 

Egyre többek vallják, hogy funkcionális analfabetának már nem csak az nevezhető, akinek az írás és olvasás okoz nehézséget. Ide sorolják a digitális írástudatlanságot, az idegennyelv ismert hiányát, sőt még a jogosítvány hiányát is.

Horváth Zsuzsannát az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársát és El Karamany Yaszin andragógust, tanulásmódszertan oktatót elsősorban a jelenség hátteréről, az okokról és megoldásokról; a munkerőpiaci vonatkozásokról  pedig Neusch György fejvadászt, egy emberi erőforrás fejlesztő cég ügyvezetőjét kérdezem.

Olvasási kultúránkról, a könyvek és a kézírás jelentőségéről két könyvszerető és a témáról gondolkodó emberrel: Szegő János irodalomkritikussal és Kádár György műsorvezető  kollégámmal (Olvasómozgalom) beszélgetek.

 

Műsorvezető: Szabó Zoltán

merites@civilradio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://merites.blog.hu/api/trackback/id/tr932164221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása